Mads har laget et japanskpudderbrett som også kan hoppes med – en Flyfisk. Foto: Susie Floros

Mads og Flyfisken

Mads Jonsson har lagd brett med den japanske legenden Taro Tamai.


Hva er egentlig Gentem?

Det er Taro Tamai sitt merke. Han er fra Tokyo, men flyttet til Niseko på 90-tallet og har shapet brett siden. Jeg traff han der med Burton og Terje for noen år siden og fikk prøvd brettene. Hele kulturen er veldig basert rundt følelsen av å kjøre, ikke å sette utfor de gnarlieste linesene. Det har selvfølgelig noe med terrenget å gjøre, men også fordi hele gjengen der også er surfere. Det er bra vinterswell på Niseko. Taro og jeg fant tonen, hadde mye å prate om. Og siden jeg ikke kjørte for Burton lenger begynte vi å snakke litt om å lage et brett sammen.  

Hvordan kom dere frem til shapen på Flyfisken?

Vi tok utgangspunkt i Bigfish, brettet jeg likte best. Det la grunnlaget, og så la jeg på det jeg mente manglet. Bigfish er et morsomt brett for de som trenger litt størrelse, men mangler muligheten til å olle, og å gjøre store airs, fordi du kommer bakpå. Flyfisken er det første brettet Gentem har lagd med diamondtail. 

Det er i bambus?

Nja, topplaget er bambus, men jeg tror de kommer til å gå vekk fra det etter hvert, fordi det blir ufattelig dyrt. Noen av Gentem-brettene er lagd av bambus, men de ville kostet 15000 kroner i Norge. Taro er flink med treverk, han finner mye alternativt og tenker ikke masseproduksjon. Erfaringen hans, litt bambus og litt gammelt heksebrygg – det er en god kombo.     

Hva er spesielt med brettet?

Det er cambern han lager. Måten brettet er balansert på, som et samuraisverd. Det har en balanse på kanten, som veldig få andre brett har. Acceleration camber, kaller han det.

Hva vil det si?

Det vil opp og frem, ikke grave seg ned. Taro sier at bunnlinja skal matche utlinja, men det er vel kanskje bare han som vet hva han mener med det, hehe. Det funker i hvert fall – et komplett brett.

Du kjørte det switch ned Mt. Baker banked slalom i vinter?

Hehe, ja. Det gikk greit det, jeg kom meg ned løypa i hvert fall. Brettet har sine naturlige bakdeler. Det spinner ikke like fort som et vanlig brett, og er tyngre, med mye nose. Men hvis du ikke skal hucke, gjøre noen 360er og jibbe rundt i parken så er det helt perfekt. 

Vil det være tilgjengelig i Norge i vinter?

Vi holder på å løse importen nå, prøver å finne en måte å gjøre det billig på. Det er uklart om vi klarer å få det til i år. Vi kan i hvert fall være behjelpelige med å bestille. Det blir rundt 600 kroner for frakt per brett, og du må regne rundt 9000 for Flyfisken. Det finnes også Gentem-brett som du kan få for 7500. 


Tags: Snowboard