WARMUP: Snowboard VM

Vi tok en prat med noen av head-honchoene bak VM..


Vi tok en prat med noen av head-honchoene bak VM..

[caption id="attachment_3085" align="aligncenter" width="504" caption="Daglig leder og VM sjef Henning Andersen er fornøyd. Foto: Stian Frøysang"]

[/caption]

 

Hvor gira var du når dere fikk VM?

Vi har på en måte kunne feire at vi har fått VM på flere tidspunkter, første gangen var når vi fikk støtte fra WSF og TTR, også fikk det igjen når vi fikk garanti og tilskudd fra kommunen, tilslutt så fikk vi det når Erik Solheim og miljøverndepartementet ga klarsignal til utbyggingen av Tryvan, eller Oslo Vinterpark. Det er klart at det har vært mange anledninger til å feire.

 

Hvordan blir dette for Oslo, det er jo noe annet enn ski VM!

Jeg tror det blir en snowboard fest. Det kommer mye folk i vår målestokk. Det kommer ikke 600.000, men målet er å selge 25.ooo billetter, og det tror jeg vi klarer. Da vil det være packed og et sabla bra liv. I tillegg vil det jo være kjøring i øverste verdensklasse.

 

Dere har jo solgt noe allerede?

Det er ikke mye i en fotball- eller skisammenheng, men for oss er det mye. Det har ikke vært noen kultur for å kjøpe billetter i snowboardmiljøet. Det har vært ett event som man kan sammelikne med; The Arctic challenge. Der har forhåndssalget ligget på 3 - 400 billetter, og når vi da selger 1000 billetter første uka, og hundre vip-billetter, gir det jo en antydning om at  det er en stor VM interresse. Tror også at folk som ikke har et forhold til det ønsker å oppleve et annerledes og spennende mesterskap.

 

Dere har hundre stykker som jobber med dette og firehundre som jobber frivillig under arrangementet. Hvordan blir jobben fremover for deg?

Det er jo denne perioden nå som er mest stressende, avtaler, forberedelser, bestillinger, man jobber jo seksten-sytten timer hver dag. Under arrangementet blir det jo litt roligere. Vi har veldig mye flinke folk som sørger for at det går som det skal. Men man glemmer jo at det er mye å gjøre når man har en så morsom jobb! Hvis jeg ville blitt bankfunksjonær, kunne jeg tatt siv.øk og sitti der fra ni til fem, men det passer ikke meg eller de som jobber her, det er en lidenskap og vi bryr oss om sporten.

 

Er dette en samlende greie for snowboardere generelt?

Hvis vi klarer å følge opp ambisjonsnivået, tror jeg at folk vil oppdage det under arrangementet. Dette er jo skapt i snowboardmiljøet og i samarbeid med utøverne, vi har hatt We Are Snowboarding her på besøk i forhold til løypebefaring osv, jeg kjenner jo de beste utøverne personlig og vi får utrolig mye hyggelige meldinger fra de. Dette er et stort mål for mange. Haldor Helgasson sendte meg en mail der han sa at var det EN ting han skal gjøre av konkurranser i vinter er det denne. Han lurte på hvordan han kunne kvalle. Han foreslo til og med at han skulle etablere et islandsk snowboardforbund, for å kunne kvalle. Det viser jo at de bryr seg. Dette begynte jo med den olympiske charteren alle signerte under Arctic. Jeg tror at sånn sett har OL-debatten vært bra. Det hartvunget kjørerne til å ta stilling: Hvilken konsekvens har dette for meg som utøver, de ser at potensialet er ti ganger større. De begynner å få øya opp for hva som er mulig, og der tror jeg VM er et viktig symbol der vi har slike ressurser tilgjengelig.

 

[caption id="attachment_3086" align="aligncenter" width="504" caption="Terje er en sentral figur i VM i Oslo. Foto: Stian Frøysang"]

[/caption]

 

Hvordan blir din rolle oppi alt dette?

Jeg må kikke litt inn i krystallkula... Jeg kommer vel til å stå og skrike som vanlig, haha. Kjefte litt, neida. Jeg er veldig opptatt av kvaliteten på løypene, at det blir bra kjøring.

 

Dette med at jentene får sin egen slope, hva har det å si for publikum?

Det er helt rimelig. De kjørte samme løypa ifjor, vi gikk et par runder med de. Jeg mener det løftet kjøringa betraktelig. Men det som er viktig i år er at det ikke kan bli så labert at de som sitter og ser på tenker at ‘det der kan også jeg gjøre’. Det forklarte vi jentene ifjor, og de var enige i det. Når en jente på fjorten drar på i ‘gutteløypa' bør resten av jentene også kunne imponere. Men jeg håper at Oslo og Norge kan levere bra til snowboardverden. Kjøringa står for seg selv, men vi må legge tilrette for at det gjøres på best mulig måte, og at kjøringa også blir på et høyt nivå. Det er ikke verre enn det.

 

Blir dette et trumfkort i forhold til FIS?

Det at FIS skal ha sitt eget ‘ski FIS VM, brett VM’ eller hva du skal kalle det er en ting, men det er det viktig at TTR og WSF presenterer at dette er mere ekte. Jeg har aldri vært fan av VM, fordi man skal kåre en ‘verdensmester’ en gang i året, og for å kunne kåre en verdensmester må man kjøre mange events i løpet av året. Nå har det blitt sånn at det fins flere titler og events; X-Games, Air & Style, ikke noe samkjør på grunn av at snowboard vanner ut seg selv. Det er dårlig for sporten. Når det kommer til stykket blir det slik at folk blir skada og har kortere karrierer. De kjører så mye at de ikke har tid til å restituere seg selv. Man kan ikke tenke på seg selv når man former en sport som dette.

 

Hva har dette å si for Oslo?

For en Oslo-borger er det helt sinnsykt at vi har fått en egen vinterpark. Med eller uten VM har vi vunnet det her.

 

Ove Espe fra event-og kommunikasjonsbyrået JCP, er en av de som har ansvar for publikumsaktivitetene i sentrum, området ved spikersuppa: ‘Snowboard Village’.

Det er jo en fjær i hatten for oss i JCP å få ansvar for publikumsaktivitetene under VM, det er lenge siden det skjedde noe så stort i snowboardverdenen, så det er veldig moro. Vi kommer til speile det VM står for; miljøvennlighet, det skal være ordentlig og fint, og det skal være aktivering for alle.

 

 

[caption id="attachment_3083" align="aligncenter" width="504" caption="Cecilia Flatum, President i Snowboardforbundet har trua. Foto: Stian Frøysang"]

[/caption]

 

Jeg tror dette blir veldig bra, utifra det vi har sett idag tror jeg at utøvere og publikum skal få en kjempeopplevelse.

 

Dette med miljøfokuset og kollektiv- miljøprofilen til VM, hvordan vil det merkes?

Dette er noe jeg håper blir lagt merke til, at hot- shot kjørerne VIP’er også må ta bussen, viser at snowboardmiljøet går foran og er banebrytende miljømessig. Det henger jo i tråd med den kollektive kulturen i snowboardnorge. Bra å se at de unge baner vei.

Får dere i Snowboardforbundet feiret jul?

Vi i snowboardforbundet får nok feiret jul, men det blir nok mye på de som jobber med Snowboard VM. Vi er her for å hjelpe til best mulig.

 

Hva betyr dette for Snowboardforbundet?

En ting er jo å ha en stor internasjonal konkurranse, vi får jo opp kompetansen vår og hos klubbene på det å arrangere. Vi får vi satt et enormt fokus på snowboard i norge. Det er jo generelt ski som er folkesporten, men for de unge er det jo snowboard.  I tillegg er det jo den internasjonale biten, vi viser at snowboard tar ansvar. Viktig for oss å vise at vi har fått den største internasjonale snowboardkonkurransen til Norge.

 

Hvordan vil jentene kjøre, da de nå får en egen ‘jente’ slope tror du?

Jeg tror jentene vil se bra ut når de får hopp som er dimensjonert til seg, og at de kanskje får vist enda mer spektakulære triks. Har de gigantiske hopp vil det nok begrense kreativiteten. Det er nå engang sånn at det er litt forskjell på jenter og gutter. Sånn er det. De vil dra på mer, også blir de vurdert seg imellom. Det ser jeg på som en bra utvikling, de færreste av oss ville satt utfor de hoppene disse jentene skal kjøre på uansett.

 

Sjef i Oslo Vinterpark Mikael Linnander syns også dette er bra:

Forrige år var det litt tøft for jentene, det kunne også vi se. Jeg traff Jamie Anderson etter TAC ifjor, og hun syns det var fantastisk, men iår vil det bli enda bedre. Hun ble direkte kvalifisert til VM og vil ta med familien over. For oss er det viktig at alle er komfortable, halvparten av våre gjester er jo jenter.

 

Hva betyr dette for dere?

Det er jo fantastisk for Oslo å få store events, og skal vi sammen med bransjen bygge verdens vinterhovedstad så kreves det store internasjonale arrangement. I forhold til ski VM er jo dette et arrangement som retter seg mer mot de yngre og  mere ‘city’- betont, for oss er jo selvfølgelig dette veldig bra.

 

Når kan vi teste bakken?

Holder prognosen seg, starter vi produsere mandag - tirsdag, så noen av bakkene åpnes neste helg.

 

Frode Fosse Valland, prosjektleder i Visit Oslo har trua på at dette vil sette Oslo enda mer på kartet:

Det er tross alt ingen annen hovedsteder enn Oslo som kan arrangere så mange typer vinteridretts-verdensmesterskap som vi kan innenfor bygrensene. Det fins ingen andre hovedsteder som har den typen store alpinanlegg praktisk talt i sentrum, bortsett fra Dubai. Det blir jo ikke det samme.  Vi har en veldig god utvikling når det gjelder vinterturisme og denne typen verkemarebygging. Dette kan ikke sammenliknes med Ski-VM. Dette er mere pop, med en mye yngre målgruppe. Vi ønsker også en høyere freshness- faktor og det å skape noe mer for ungdom, så dette er topp!

 

Hva skal du spise på julaften?

Ribbe, hvis jeg rekker.

 

Hold deg oppdatert på wsc2012.com


Tags: Jcp - Visit oslo - Artikler - Toppsak - Snowboardforbundet - Terje haakonsen - Henning andersen - Cecilia flatum